joi, 17 decembrie 2009

Silviu Brucan si DEMOCRATIA

Au trecut 20 de ani de la Revolutia din Decembrie 1989, iar profetia lui Silviu Brucan "Pentru a deprinde democratia, romanii vor avea nevoie de 20 de ani" este partial adevarata. 20 de ani nu au fost de ajuns si trebuie sa mai treaca cativa ani pana cand ne ( noi ca popor, pentru ca nu putem generaliza in conditiile in care unii dintre noi erau/eram "soimi ai patriei" in 1989) vom obisnui cu adevarat ce inseamna democratia.

Democratie= regim politic in care sunt respectate drepturile cetatenesti, existenta pluripartidismului, a constitutiei si a dreptului la vot.
Argumentele ar fi:
  • Drepturile romanilor au fost incalcate constant si flagrant de catre institutiile statului datorita lipsei unei legislatii corespunzatoare in anumite cazuri, dar mai ales aplicarii necorespunzatoare ale acesteia. Pe scurt unii au furat de-au rupt in ultimii 20 de ani cu largul concurs al institutiilor statului, in timp ce marea masa a pulimii a asteptat luminita de la capatul tunelului.
  • A existat un fals pluripartidism, deoarece nu a existat pe esichierul politic opozitie si putere cu adevarat. Oamenii "grei" din politica damboviteana din ultimii 20 de ani au fost cu precadere urmasii PCR-ului, securistilor si nomenclaturisilor de dinainte de 1989, indivizi care au migrat de la un partid la altul in functie de propriile lor interese. Putini oameni politici s-au luptat cu adevarat pentru principii , idei , proiecte.
  • Constitutia Romaniei a fost interpretata de catre oamenii politici dupa bunul lor plac. Vezi situatia din ultimele luni cu numirea primului ministru.
  • Dreptul la vot al romanilor a fost incalcat prin fraudarea alegerilor de catre marile forte politice FSN, PSD,PDL fiecare la momentul ei de glorie. Fraudarea unor alegeri presupune folosirea institutiilor statului si a banului public pentru cumpararea de voturi ( contracte cu dedicatie, pomeni electorale, utilizarea resurselor logistice si umane in favoarea unor formatiuni politice), votul multiplu, manipularea maselor, turismul electoral, votul pentru bani......si altele. Toate astea fac ca importanta votulului cetateanului/votantului onest sa fie considerabil diminuat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii