duminică, 20 decembrie 2009

Boc IV vs promisiuni

Guvernul Boc IV si-a asumat 10 masuri macroeconomice:
1. Respectarea angajamentelor cu FMI, CE si Banca Mondiala - oricum nu au de ales, trebuie acceptate toate conditiile creditorilor (sau mintim si noi ca alte state UE-vezi Grecia);

2. Adoptarea de urgenta in ianuarie a proiectului legii bugetului de stat care prevede o cota unica de 16%, TVA 19%, crestere economica 1, 3% si deficit bugetar de 5,9%. - gargara ieftina. Personal cred ca in 2010 cresterea economica va fi de maxim 0.5% ,asta doar in cazul in care Dacia produce la fel de bine si productia agricola va fi buna. Daca se vor lua in primele luni ale lui 2010 masuri de diminuare a cheltuielilor curente bugetare (adica salarii bugetari, reducerea numarului de bugetari) ar fi sanse pentru un deficit de 5.9% si mentirea cotei unice si TVA la 19%.

3. Alocarea a cel putin 20% din buget pentru investitii publice - vise erotice. Nu exista bani pentru plata salariilor si se aloca bani pentru investitii publice? O alta problema ar fi transparenta de acordare a contractelor publice. Daca banii vor merge catre noul partid stat....economica nu castiga absolut nimic.

4. Lansarea unui program de masuri pentru protejarea categoriilor sociale -foarte vag, nimic concret, pe principiul cine striga mai tare mai primeste ceva.

5. Promovarea si adoptarea legii bugetului de pensii si a raspunderii fiscale - s-ar incadra la pct. 1

6. Dezvoltarea agriculturii - Cum ? Asta cred ca e din categoria "incepem modernizarea tarii"

7. Largirea sferei drepturilor minoritatilor nationale - Adica autonomie pentru maghiari?

8. Fructificarea avantajelor Romaniei in domeniile competitive - Care sunt domeniile competitive?

9. Continuarea reformei in justitie si educatie - Adica control asupra DNA, Parchet...

10. Accelerarea atragerii fondurilor europene- Nimic nou.....dar trebuie pus si in aplicare.
In concluzie, la vremuri noi avem aceeasi oameni care sunt intr-o ceata imensa. Noul guvern, format din aceeasi oameni care au guvernat Romania in ultimul an, nu are nici-o masura concreta, sustenabila de scoatere a tarii din criza.

Un comentariu:

Comentarii