Pentru a nu fi doar o intrebare retorica am incercat sa fac o scurta comparatie intre doi indicatorii macroeconomici, zic eu ca fiind destul de relevanti pentru evolutia unei economii. Am luat in calcul PIB-ul pe cap de locuitor si datoria publica din PIB . Primul indicator este un bun barometru al nivelului de trai dintr-o tara, iar cel de-al doilea indicator evidentiaza gradul de indatorare al unei tari din PIB (adica cat se produce efectiva intr-o tara/valoarea adaugata creata intr-o tara). Ambii indicatori i-am luat din rapoartele FMI si fac referire la situatia de la finalul anului 2008. In momentul in care voi obtine si datele la 2009 vom vedea si imaginea Romaniei dupa primul an de criza economica. Parerea mea este ca sfarsitul lui 2009 va duce la o scadere de cel putin 10% a primului indicator datorita scaderii economice, iar al doilea indicator va creste dramatic (lucru foarte grav) ajungand lejer la 40 % din PIB. Daca scaderea primului indicator era greu de evitat de catre autoritati in contextul crizei economice mondiale, al doilea ar fi putut fi evitat prin luarea unor masuri anticriza si reducerea cheltuielilor bugetare.
Din pacate,pentru noi toti, Romania a fost guvernata iresponsabil in ultimul an. Lipsa masurilor anticriza ( singura masura anticriza viabila-Programul Prima Casa- a fost implementat destul de tarziu cu impact nesemnificativ pentru piata imobiliara), utilizarea neeficenta a imprumutului FMI (banii s-au tocat pentru cheltuieli bugetare curente -pensii,salarii etc- fara sustinerea unui program de investitii care sa genereze crearea de locuri de munca etc), indiferenta statului fata de intreprinzatori ( nu a existat nici-o masura de sustinere a intreprinzatorilor care au intrat intr-un blocaj financiar general datorita scaderii vanzarilor, reducerii finatarilor de la banci, cresterea dobanzilor la credite, scaderea valorii activelor) sunt motive clare care ne indica parcursul negtiv al Romaniei.Dpdv politic mergem din rau in mai rau, suntem ca un s(t)at fara caini , fara GUVERN.
Romania va iesi din criză numai anul viitor, in 2012, chiar dacă de multe ori previziunile economice din ultimii doi ani s-au dovedit a fi eronate, fie că erau făcute de Comisia Naţională de Prognoză, fie că veneau din partea FMI sau a Comisiei Europene. Creşterea de care am putea avea parte in 2011, va fi foarte mica.
RăspundețiȘtergereDomeniile care vor merge bine sunt agricultura, care ar putea aduce o creştere de 1-2%, daca se va rezolva accesarea mai usoara a fondurilor europene. Industria, care ar putea creşte cu 2%- 3%, în 2011 faţă de 2010.
Construcţiile vor pune în lipsa investiţiilor publice în infrastructură, vor pune mari piedici economiei in 2011.
Oamenii de afaceri vor pierde, de la 1 ianuarie 2011, scutirea de care puteau beneficia timp de trei luni de contribuţiile sociale pentru angajaţii în şomaj tehnic. Numarul persoanelor aflate in somaj va ramane in acest an la nivelul din 2010, nu cred ca va inregistra o crestere in acest an.
Biró János
Economist